Olejek migdałowy

Olejek migdałowy –  jest ulubionym kosmetykiem we Włoszech, dosłownie smarują się nim od stóp do głów. Odżywia, łagodzi podrażnienia skórne, uelastycznia. Nie powoduje podrażnień i nie uczula. Jest bogaty w proteiny, sole mineralne, witaminy z grupy B, a także witaminy A i E. Nadaje się do pielęgnacji każdego typu skóry, a szczególnie polecany jest dla skóry wrażliwej , suchej i bardzo suchej (u ludzi w podeszłym wieku). Przeciwdziała starzeniu się skóry, leczy egzemy skórne, a nawet łuszczycę. Jest jednym z najstarszych i najbardziej cenionych olejów w kosmetyce.

W czystej postaci można go stosować nawet u niemowląt, pomaga w zwalczaniu ciemieniuchy. Parę kropelek dodanych do kąpieli spowodują delikatne natłuszczenie skóry dziecka, potem wystarczy osuszyć skórę ręcznikiem.

Olejek migdałowy stosuje się w kosmetykach na rozstępy, do masażu ciała, a także do kosmetyków ratujących przesuszone włosy.

Po kąpielach słonecznych czy po solarium nasza skóra szybko wróci do normy po użyciu kosmetyków zawierających olejek ze słodkich migdałów. Ukoi też zaczerwienioną i podrażnioną buzią i ma silne działanie przeciwzmarszczkowe.